Sundere køer og bedre produktionsstyring

Sundere køer og bedre produktionsstyring - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at give den enkelte mælkeproducent et bedre grundlag for at styre produktion, sundhed og reproduktion på sin bedrift ud fra nye biologiske måleparametre, som opsamles via mælkeprøver og procesudstyr.

I projektet vil der blive opstillet grænseværdier og anbefalinger for nye biologiske måleparametre, og parametrene vil blive implementeret i rådgivningssystemet.

Ny rapport giver grundlag for at sammenligne bedriftens malke-effektivitet med lignende bedrifter. Rapporten kan derfor udgøre første skridt mod en effektivisering.
En analyse af BHB i mælk fra nykælvere tyder ikke på flere køer med ketose end normalt og forklarer derfor ikke hvorfor fedtprocenten i tankmælk var forhøjet i den første del af 2016.
Fedtprocenten i tankmælk var forhøjet i den første del af 2016. En analyse af ketonstof i mælk tyder imidlertid ikke på, at der har været flere køer med ketose end normalt, og forklarer derfor ikke hvorfor.
Ældre køer med lav drøvtygningsaktivitet har et højt BHB-niveau, der indikerer risiko for ketose.
Tidlig identifikation af drægtige køer giver grundlag for at øge reproduktionseffektiviteten, fordi intervallet mellem insemineringerne kan reduceres, når man er opmærksom på de ikke drægtige køer.
Rapport - effektiv malkning
Undersøgelse viser, at ureatallet ikke kan anvendes som grundlag for foderstyring i malkekvægsbesætninger. Foderplanlægning og -kontrol er langt stærkere redskaber til overvågning af proteinforsyningen i malkekvægsbesætninger end ureatallet i tankmælk.
Ny undersøgelse viser så stor usikkerhed på ureamålingerne i tankmælk, at ureaværdierne ikke bør anvendes til foderstyring. Kontrollér i stedet rationens proteinindhold direkte.
Dias til Fodringsdagen i Herning, den 12. september 2016

© 2021 - SEGES Projektsitet